Informacije o uporabi spletnih piškotkov

Osnovne informacije

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah, ZEKom-1, je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES. Odločbe novega zakona se pričnejo uveljavljati z dnem 15.6.2013 in veljajo za vse spletne strani, ki na kakršen koli način za svoje delovanje uporabljajo spletne piškotke in podobne tehnologije.

V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega, pa vendar so uporabniki s takimi tehnologijami na splošno zelo slabo seznanjeni, prav tako tudi z orodji, s katerimi je piškotke mogoče upravljati.

Kaj so spletni piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Seznam spletnih piškotkov spletne strani ag-i.si

Tudi spletna stran ag-i.si, na kateri se nahajate, za svoje delovanje uporablja spletne piškotke. Spodaj je prikazan seznam vseh spletnih piškotkov, ki jih spletna stran uporablja ter obrazložitev njihovega namena. Navedene so tudi morebitne tretje osebe, ki preko spletne strani ag-i.si lahko servirajo piškotke.

Piškotek
Namen piškotka
Upravljalec
_utma statistika obiskanosti, analitika Google Analytics
_utmb statistika obiskanosti, analitika Google Analytics
_utmc statistika obiskanosti, analitika Google Analytics
_utmt statistika obiskanosti, analitika Google Analytics
_utmz statistika obiskanosti, analitika Google Analytics
_ga statistika obiskanosti, analitika Google Analytics
GoogleAccountsLocale_session lokalne nastavitve za prikaz google zemljevida Google Analytics
NID vsebuje edinstven ID, ki ga Google uporablja, da shrani vaše nastavitve in druge podatke Google Analytics
wp-settings-1 služi shranjevanju določenih nastavitev za [UID] piškotke ag-i.si
wp-settings-time-1 nastavitev časovne omejitve shranjenih piškotkov (1 leto) ag-i.si
cf-cookie-banner služi shranjevanju odločitve uporabnika o sprejemanju spletnih piškotkov ag-i.si

Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.